Binnenkijken bij

Mirjam en Marcel

We wilden de ruimte optimaal gebruiken!

De nieuwe keuken die Mirjam en Marcel lieten ontwerpen door Schoonhoven Keuken kreeg een klassiek eigentijdse uitstraling, aansluitend bij de sfeer van de jarendertigwoning. In een ruimte die maatwerk vereiste, werd de keuken desalniettemin van alle gewenste gemakken voorzien.

Een Schoonhoven Keuken hadden ze ook in hun vorige woning al, tot volle tevredenheid. ‘Daarom zijn we in Schoonhoven gaan kijken. Ze namen er alle tijd voor ons. Tijdens de eerste afspraak hebben we eigenlijk alleen maar onze wensen besproken. Pas daarna zijn we met onze plattegronden naar de winkel gelopen. Er zijn meerdere ideeën uitgewerkt die wij rustig konden visualiseren. Zo zijn we tot dit resultaat gekomen.’

Verbindende schakel

De keuken zat voorheen in de voorkamer, maar Mirjam en Marcel zagen hem liever als de verbindende schakel tussen woonkamer en tuin. ‘We wilden de ruimte optimaal gebruiken. Daarom was snel besloten dat we de hoge kastenwand op deze plek zouden plaatsen. En als het zou lukken wilden we graag een kookeiland.’

Dat lukte. Het kookeiland werd écht de schakel tussen binnen en buiten. Bovendien sta je aan het kookeiland middenin je gezelschap te koken, achter de Novy Panorama kookplaat met geïntegreerde afzuiginstallatie. De natte hoek met de Quooker en de prominente natuurstenen spoelbak zit onder het raam. ‘Dat gaat prima. De afstanden zijn zo bepaald dat je toch alles precies binnen handbereik hebt. Bovendien stomen we bijna alles, dus pannen met water zijn bij ons een uitzondering.’

Amerikaanse koelkast

Tegenover de elegante, klassiek ogende witte kastjes staat de hoge apparatenwand – in dezelfde stijl maar in moderne ‘smoke steel’ uitvoering. Met de grote dubbele Liebherr koelkast met wijnklimaatkast als de grote eyecatcher in de keuken. Links naast de koelkast zit de XL-vaatwasser, wat in een gezin met vijf personen een heerlijke luxe is. De combi-magnetron en stoomoven zijn van Miele. Het plaatje wordt fraai afgemaakt door de greepjes van de kasten en laden die bij een Belgische leverancier gevonden werden.

De verschillende componenten in de keuken – eiland, kastenwand, lage kasten aan de schuine muur onder de ramen – bieden samen volop bergruimte. ‘Tot en met de schuifdeuren aan de voorkant van het kookeiland. We hebben erover gedacht om die kant open te laten, maar zo is het aanzicht vanuit de woonkamer veel rustiger. En de ruimte is echt optimaal benut. Onze wens voor esthetiek en kwaliteit is opnieuw door Schoonhoven ingevuld.’