Binnenkijken bij

Ingrid en John

Een keuken in Benschop die alles samenbrengt

Toen Ingrid en John merkten dat hun keuken in Benschop simpelweg te oud werd, besloten ze het grondig aan te pakken. Samen met Richard van Schoonhoven Keukens realiseerden ze een ontwerp dat zowel praktisch als stijlvol is. De nieuwe keuken vormt een verbindende plek in huis waar dagelijks wordt gekookt, gewerkt en gelachen.

Waarom de oude keuken niet meer voldeed

“Die keuken was vijfentwintig jaar oud en we merkten dat deze zijn beste tijd had gehad”, vertelt Ingrid. “Ik hou van koken en de ruimte was te klein. De opbergruimte bestond uit van die ouderwetse smalle kastjes en het werkte gewoon niet meer. Op een gegeven moment dacht ik: het is echt tijd voor vernieuwing.’’

Eigenlijk stond de verbouwing later gepland, maar Ingrid en John besloten het naar voren te halen. “We wonen hier nu vier jaar en hadden eerst andere dingen op de planning. Uiteindelijk hebben we de keuken drie jaar naar voren gehaald, omdat het gewoon niet meer ging.”

De samenwerking met Richard van Schoonhoven Keukens

Ingrid had Schoonhoven Keukens al langer in gedachten. “Ik had vroeger een winkel in Schoonhoven en reed vaak langs de showroom. Daar stond zo’n blauwe keuken in de etalage en ik dacht elke keer: als ik ooit een nieuwe keuken wil, ga ik hier naar binnen.”

Toen het zover was, bezochten ze drie bedrijven. “We wilden vergelijken: een designbedrijf, een grote standaardketen en Schoonhoven Keukens. Maar eigenlijk was het al snel duidelijk dat Richard ons het beste begreep. Zijn ontwerp met de bar leek ons eerst onmogelijk in onze ruimte, maar het bleek juist de perfecte oplossing.”

Ze testten het ontwerp zelfs uit met kratjes om de looproute na te bootsen. “We dachten dat de doorloop te krap zou zijn, maar het is ruim zat. Eerst twijfelden we, maar het is nu dé plek waar alles gebeurt. Er wordt geborreld, gegeten, gekletst en huiswerk gemaakt. Het ontwerp sluit helemaal aan bij hoe wij leven.”

Een ontwerp dat perfect aansluit op hun leven

Richard dacht mee in de kleinste details. “Hij keek echt naar ons: wie kookt er, wat kook je, hoe lang ben je. John is 1,90 en ik ben 1,70, dus de hoogte van het aanrechtblad is perfect afgestemd. Je hoeft niet te bukken, dat scheelt enorm.”

Kleur en apparatuur maken de keuken persoonlijk

Voor de uitstraling kozen Ingrid en John voor een licht eikenhout met een donker blad. “Ik ben van de kleur en John van het minimalistische. Samen kwamen we uit op een natuurlijke keuken zonder bovenkastjes. Alles is netjes opgeborgen en toch is er veel ruimte om te koken.”

De apparatuur was vooral Johns terrein. “Mijn enige eis was dat mijn grote broodbakpan in de oven moest passen. Verder heb ik het aan hem gelaten. We hebben gekozen voor Miele, omdat het simpel en strak is. Geen overbodige functies, gewoon draaiknoppen en klaar. Daarnaast hebben we een Bora-afzuiging die naar buiten gaat. Je hebt geen loze geurtjes en geen groot apparaat in zicht.”

Ook kleine details maken het verschil. “De wijnkoeler was mijn wens. En de kastjes eromheen gebruik ik voor alles wat met bakken te maken heeft. Zo heeft alles zijn plek.”

Een keuken die nog elke dag plezier geeft

De plaatsing verliep heel fijn. “De mannen werkten supernetjes. Ze dachten zelfs mee en maakten achter de bar nog een extra kastje voor de airfryer en grill. Dat soort details waardeer ik enorm.”

Ook na 2,5 jaar is de tevredenheid groot. “We zouden echt niets veranderen”, zegt Ingrid. “Misschien ooit de grepen, maar dat is een detail. De keuken is nog steeds perfect. Het is een plek die ons dagelijks plezier én gemak geeft.”